top of page

Ženitev

(B. Martinů) The Marriage - komična opera v dveh dejanjih

Bohuslav Martinů: ŽENITEV


Komična opera v dveh dejanjih po Nikolaju Gogolju

Ženitev je komična opera v dveh dejanjih, ki jo je napisal češki skladatelj Bohuslav Martinů. Libreto je komponist povzel po istoimenski drami Nikolaja Gogolja. Opera je bila napisana za televizijski medij in je premiero doživela leta 1953 v Ameriki. Leto kasneje je bila predelana za operni oder.


Režiserka Nana Milčinski bo opero prestavila v sodobni čas v televizijski studio. Snema se peta sezona šova Sanjska ženitev. Studio je s težavo našel »sanjsko nevesto« Agafjo, ki šteje že 43 pomladi, pa tudi snubci so nadvse nenavadni. Predvsem Podkoljosin nikakor ni prepričan, da si želi poroke, prijatelj Kočkarjov ga mora skoraj privleči v studio. Med vsemi je najbolj suverena televizijska zvezda Fjokla Ivanova, ki uživa v soju žarometov.

Izjemni Gogoljevi liki, ki jih je skladatelj Martinů fantastično uglasbil, so tudi v današnjem času enako živi in smešni, razlogi za ženitev naših protagonistov pa enako absurdni, kot so bili v času nastanka te komedije leta 1832.

Režija: Nana Milčinski

Glasbeno vodstvo: Simon Dvoršak

Kostumografija: Maja Možic

Scenografija: Jaro Ješe

Korepetitor, asistent dirigenta: Iztok Kocen

Prevod libreta v slovenski jezik: Klemen Torkar

Podkoljosin: Rok Bavčar

Agafja: Katja Konvalinka

Arina: Barbara Sorč

Fjokla Ivanovna: Irena Yebuah Tiran

Kočkarjov: Klemen Torkar

Anučkin: Žiga Kasagić

Ževakin: Gregor Ravnik

Ivan: Janko Volčanšek Dunjaška: Manca Kosi Štefan: Matej Prevc

Orkester Slovenskega komornega glasbenega gledališča

Koprodukcija: Slovensko komorno glasbeno gledališče, Cankarjev dom, Festival Velenje

Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana, Nadace Bohuslava Martinů

Za 3. triado in srednje šole

Ženitev je komična opera v dveh dejanjih, ki jo je leta 1953 napisal odlični češki skladatelj Bohuslav Martinů. Libreto je komponist povzel po istoimenski drami Nikolaja Gogolja. Opera je bila sprva napisana za televizijo v je premiero doživela Ameriki. Televizijska premiera je bila izjemno uspešna, kritike so bile odlične in opera je bila kasneje predelana za oder.

Oče ruskega realizma, pisatelj, dramatik, humorist in samec Nikolaj Vasiljevič Gogolj, najbolj znan po romanu Mrtve duše in satirični komediji Revizor, v Ženitvi parodira »praktične« razloge, ki ljudi ženejo v poroko, zato to ni komedija o ljubezni, temveč o trgovanju in preračunljivem načinu izbiranja partnerja.

Agafja Tihonovna naj bi se omožila. Teta Arina ji priporoča trgovca, a ženitna posredovalka Fekla išče še bolj uglednega gospoda. Oženil pa bi se tudi Podkoljosin, le da mu dekleta, ki mu jih priporoča ženitna posrednica, niso všeč. Nazadnje ga prijatelj Kočkarjov prepriča, da si ogleda Agafjo. Na obisku pri njej pa ni edini, spoznamo še tri morebitne ženine, ki jih je pripeljala premetena Fjokla. Zanima jih Agafjino imetje, znanje tujih jezikov in še marsikaj, kar sramežljivo dekle do kraja zmede. Vse kaže, da bo najprimernejši Podkoljosin – ali pa vendarle ne?

KRITIKA


Ženitev se je izkazala za izvrstno programsko izbiro, katere bogati potencial je resnično zasijal v produkciji Slovenskega komornega glasbenega gledališča. Vsi vokalni solisti so podali optimalne interpretacije svojih vlog, v katerih so razkazali ne le brezhibno tehniko in kulturo petja pri izvajanju nikakor enostavno napisanih partov, temveč tudi izvrstne igralske sposobnosti, kajti komedijo, ki s svojo družbeno satirično vsebino pogosto posega po klišejih, ni enostavno obdržati nad ravnjo banalnosti ter znotraj sfere kvalitetnega humorja. Pri karakterizaciji vlog, ki jo je skladatelj izvrstno odel v svoj prepoznavno slikoviti glasbeni jezik, je bil pevcem v veliko oporo izvrstni Orkester Slovenskega komornega glasbenega gledališča pod vodstvom Simona Dvoršaka.


Tomaž Gržeta, Odzven, 14. 10. 2019

bottom of page