top of page

Nežni velikan

(S. McNeff) Gentle Giant (2016) - otroška opera/opera for children

Otroška opera

Libreto: Mike Kenny Adaptacija po knjigi Michaela Morpurga Prevod libreta: Simona Pinter Režija: Kaya Tokuhisa Glasbeno vodenje: Simon Dvoršak Asistent dirigenta in korepetitor: Iztok Kocen Avtor animiranih ilustracij: Miloš Radosavljević Nastopajo: Eva Černe (Miranda), Matjaž Stopinšek (Mirandin oče), Irena Yebuah Tiran (Prodajalec zvezdnega prahu), Rok Bavčar (Vaščan), Rok Koritnik (Velikan)

Komorni ansambel Slovenskega komornega glasbenega gledališča: Flavta, piccolo - Nina Rupnik Violončelo - Tamara Gombač Harfa - Katja Šumečnik, Urša Rihtaršič Tolkala - Žiga Petrič Klaviature - Iztok Kocen Video operater: Bill Rwehera Ilustracja: Ksenija Konvalinka Oblikovanje luči: Davorin Štorgelj/Anže Kreč Tehnična podpora: Gregor Fidej, Dušan Polegek, Aleksander Trivunović Oblikovanje tiskovin: Vida Kac

Produkcija: Slovensko komorno glasbeno gledališče, Festival Velenje, Cankarjev dom, Zavod Morpheus Producenti: Katja Konvalinka (SKGG), Silvija Bašnec, Jože Šalej (FV), Barbara Rogelj (CD)

Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Velenje, Mestna občina Ljubljana Donator: SNG Opera in balet Ljubljana (zahvaljujemo se za izposojo scenskih elementov in kostumov)

Music © 2005 by Peters Edition Limited, London

Libretto © Copyright 2005 by Mike Kenny, based on the book ‘Gentle Giant’ by Michael Morpurgo. Licensed by arrangement with C. F. Peters Ltd & Co. KG

NEŽNI VELIKAN je opera, ustvarjena za skupno uživanje otrok in odraslih. Napisana je bila l. 2006 za opero Covent Garden. Libreto je napisan po knjigi Michaela Morpurga z istim naslovom. Opera vsebuje pomembne teme, s katerimi se otroci lahko identificirajo (neprimernost izključevanja drugačnih iz družbe, tematika skrbi za okolje). S predstavo, ki bo v slovenščini, želimo ponuditi otrokom eno prvih opernih izkušenj, jim vzbuditi ljubezen do opere in zavedanje, da je namenjena tudi njim. Opero bodo spremljale izobraževalne priloge za otroke, njihove učitelje in starše, med drugim tudi v slovenščino prevedena knjiga Michaela Morpurga Nežni velikan.

Priporočamo za otroke od 6. do 12. leta in njihove družineZGODBA »NEŽNI VELIKAN«

Miranda živi z očetom v vasici ob jezeru. Kot vsi vaščani se preživljata z ribolovom – toda rib skorajda ni več. Na jezeru sredi otoka živi Velikan, ki mu vaščani pravijo Pošast. Z njim se nihče ne pogovarja, vendar popravlja strehe hiš v zameno za ostanke hrane. Miranda je zelo radovedna, kakšen je Velikan, vendar ji oče prepove, da bi se mu približala ali govorila z njim.


Nekega jutra se Miranda odprav s čolnom na ribolov in pade v jezero. Pred utopitvijo jo reši Velikan. Miranda se ga sprva boji, potem pa mu začne zaupati. Velikan ji pomaga, da se vrne domov, ona pa mu obljubi, da se bo vrnila k njemu na otok. Vendar je njen oče strašno jezen, ker ga ni ubogala in jo zaklene v sobo.


V vas pride prodajalec zvezdnega prahu. Vaščanom proda čarobni prah in jim obljubi, da se bodo zaradi tega prahu vrnile ribe v jezero. Vaščani posujejo prah po jezeru in dosežejo še isti dan rekordni ulov. Zvečer priredijo slavje, medtem ko Velikan na otoku zaman čaka na Mirandino vrnitev. Velikan opazi, da prihaja strašna nevihta. Miranda je še vedno zaklenjena v sobi.


Naslednjega jutra je po nevihti vas v ruševinah. In kar je še huje: jezero je prekrito z zeleno sluzjo. Velikan najde rešitev za onesnaženo jezero, toda ali ga bo kdo poslušal?

Miranda končno uide iz sobe. Edina razume, kaj hoče povedati velikan. Vsi skupaj se potrudijo za rešitev jezera in vasi.

Opera pripoveduje zgodbo skozi besede – kar se imenuje libreto – in glasbo. Skladatelj Stephen McNeff je izbral knjigo Nežni velikan Michaela Morpurga, za zgodbo svoje opere:

»Nežni velikan mi je všeč, ker gre v osnovi za zelo preprosto zgodbo: mlado dekle sreča velikana, za katerega so ji povedali, da je divji in nevaren, in ugotovi, da mu lahko pomaga. Po drugi strani nam zgodba pove, kako gledamo na drugačne od sebe. Pokaže, kako težko nam jih je včasih sprejeti v svoja življenja in da je za to potreben tudi pogum.«

Mike Kenny je zgodbo priredil v libreto:

»Nežni velikan je v opernem smislu odlična zgodba. Čustva so intenzivna, situacija pa je za osebe v zgodbi smrtno resna. Kot bi se njihov svet postavil na glavo na način, ki se najlažje izrazi z glasbo. Nekatera občutja so tako intenzivna, da se zdi, da izbruhnejo v pesem.«

Pisatelj Michael Morpurgo o Nežnem velikanu:

»Vsaka generacija pove stare zgodbe na novo in jim s tem da svežo energijo. Ni dvoma, da je tudi Nežni velikan prisluhnil starim zgodbam. Ko sem bil otrok, so me peljali gledati pantomimo Lepotica in zver in Zveri sem se tako bal, da so me morali odnesti ven. Zato nikoli nisem razmišljal o tem, da bi sam napisal novo verzijo te zgodbe, dokler nisem nekega dne izvedel nenavadne in zanimive stvari: če vržeš balo sena v jezero, ki je pokrito z zelenimi algami, seno nekako posesa alge in jezero se očisti. Nadaljnje raziskave so pokazale, da slama deluje kot goba v mnogih situacijah onesnaženja – na primer pri izlivu nafte. Kot mnogi izmed nas sem zaskrbljen nad uničevanjem našega planeta iz čistega pohlepa – nad sekanjem dreves, »uporabo« morja za odtočni kanal, rabo fosilnih goriv, pesticidov in umetnih gnojil. Zato sem se odločil, da bo v srcu nove zgodbe o Lepotici in zveri slama in da bo zgodba govorila tudi o tem, kako se bo narava pozdravila sama, če ji bomo le dali priložnost.

Sedaj ko sta Stephen McNeff in Mike Kenny adaptirala Nežnega velikana v opero, ter tako naredila, da petje in ples povesta mojo zgodbo, sem vesel in zdi se mi čudovito.«

Michael Morpurgo je avtor pravljice Nežni velikan, knjige, ki je navdihnila to opero. Michael je začel pisati zgodbe za otroke, ko je bil učitelj. Vsak dan je bral svojemu razredu in ugotovil je, da imajo otroci najraje zgodbe, ki si jih je sam izmislil zanje. Od takrat je napisal že več kot sto knjig, zanje pa je prejel tudi mnogo nagrad tako doma kot v tujini. Njegove zgodbe so bile prirejene za gledališče, opero, film in televizijo. Med leti 2003 in 2005 je bil »otroški laureat« (Children's Laureate).


ilustracija: Ksenija Konvalinka


Skladatelj Stephen McNeff je kompozicijo študiral na Kraljevi glasbeni akademiji, podiplomski študij pa je zaključil na Univerzi Exeter. Je avtor številnih oper in drugih skladb za različne zasedbe. Za svoje opere je prejel številne nagrade: nagrado Mavor Moore v Kanadi za opero Skrivni vrt, nagrado Scotsman za opero Ezop, nagrado British Composer Award za opero Tarka the Otter. Njegova dela uprizarjajo vse vodilne koncertne hiše in tudi Festival ter opera Covent Garden – tam sta bili posebej uspešni njegovi operi Clockworth ter Gentle Giant – slednja je postala del železnega repertoarja Kraljeve opere. Poleg oper in vokalnih del je napisal tudi pomembna instrumentalna dela: Sonato za violončelo, Klavirski kvintet in množico del za pihalne ansamble, ki jih igrajo v Evropi, na Japonskem in v ZDA. Močno je osredotočen tudi na dela za otroke, njegove Beatrix Potter Suites je posnel BBC Concert Orchestra. Bil je rezidenčni skladatelj za mnoge filharmonične orkestre in pomembne festivale. Njegova dela so izdana pri založbi Peters.

Libretist Mike Kenny je eden vodilnih angleških piscev, specializiranih za mladinsko gledališče. Njegova gledališka dela so redno na sporedu tako v Velki Britaniji kot po svetu. Prejel je vrsto nagrad po vsem svetu: nagrado Olivier in kanadsko nagrado People’s Choice Award za odrsko adaptacijo dela Otroci železnice, nagrado Writers Guild Award za delo Tri pametne opice, nagrado Deutscher Kindertheaterpreis za delo Električna tema … Leta 2013 mu je Univerza v Nottinghamu podelila častno nagrado Doctor of Letters. Njegove drame sodijo na različna področja, od tradicionalni zgodb, povedanih na sodoben način, originalnih dram za mlado občinstvo, pa do adaptacij klasičnih in sodobnih zgodb.

Pisatelj Michael Morpurgo je začel pisati zgodbe v zgodnjih sedemdesetih letih, ko je učil v osnovni šoli v Kentu. Je eden najpriljubljenejših britanskih avtorjev in pripovedovalcev zgodb. Leta 2003 je bil proglašen za Otroškega laureata. Napisal je več kot 130 knjig, med njimi Metulji lev, Kensukejevo kraljestvo, Zakaj so prišli kiti, Mozartovo vprašanje, Orel v snegu. Grivasti vojak je bil predelan za izredno uspešno odrsko produkcijo v Narodnem gledališču in leta 2011 za film, ki ga je režiral Stephen Spielberg. Mnoge njegove knjige so bile predelane za oder ali film. Michael je prejel nagrado OBE leta 2006, francoska vlada pa mu je leta 2005 podelila naziv Chevalier des Arts et des Lettres.


Simon Dvoršak: Dirigent, pianist, korepetitor in docent na Akademiji za glasbo redno sodeluje z orkestrom Slovenske filharmonije, z Orkestrom SNG Maribor, s simfoniki RTV Slovenije in z mariborskim Festivalskim orkestrom. Pogosto se posveča opernemu in gledališkemu odru. Kot operni dirigent je debitiral z Ipavčevo opero Teharski plemiči, kot asistent dirigenta pa je v SNG Maribor pripravljal premiere Ognjemet, Dido in Enej in La bohème. Premierno je pripravil operete Grofica Marica in Vesela vdova. V času specializacije v Londonu je kot glasbeni vodja sodeloval pri produkcijah Into the Woods, West side story in Sweeny Todd, med drugim pod mentorstvom priznanega dirigenta Stewarta Pedlarja. Za SKGG je dirigiral opere La Cecchina ali Nikogaršnja hči, Zmikavt in stara devica ter Junak našega časa.


Kaya Tokuhisa je študirala filmsko in televizijsko režijo ter kasneje še dramsko igro na AGRFT. Med študijem je prejela več nagrad na domačih in tujih filmskih festivalih. Pogosto dela za RTV Slovenija, režira televizijske oddaje, filme in snemanja klasičnih koncertov. Njen gledališki prvenec Vzgoja Stoika v APT Novo mesto je bil uvrščen na tekmovalni spored Borštnikovega srečanja. Leta 2014 je bila izbrana za režiserko slovenskega filma za Eurovision children's drama series, film Nur je azijska zveza televizijskih hiš izbrala za predvajanje po širni Aziji. Od leta 2011 se uči petja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Deluje tudi kot slikarka, s svojimi deli je do sedaj sodelovala na nekaj skupinskih razstavah na Japonskem in v Veliki Britaniji, za naslednje leto pa pripravlja prvo samostojno razstavo. Za SKGG je režirala opero Junak našega časa.


Eva Černe je magistrirala iz petja na Akademiji za glasbo. Je zmagovalka Bitke talentov 2006, na Slovenski popevki 2007 je po izboru občinstva prejela prvo nagrado, nastopila je na EMI 2007, 2008 in 2009 ter 2010 kot gostja. Istega leta se je na Slovenski popevki uvrstila na drugo mesto. Redno nastopa v poletnem gledališču Studenec, v Dami iz Maxima je igrala glavno vlogo. V SNG Maribor je 2014 debitirala v operi Rusalka ter nastopila v Čarobni piščali. S SKGG je nastopila v kot Sandrina v operi La Cecchina ali Nikogaršnja hči. V SNG Opera in balet Ljubljana nastopila v Bizetovi Carmen in v Offenbachovi opereti Orfej v peklu. Nastopa v dveh opernih predstavah za otroke: Sneguljčica in Rdeča kapica. Zadnja odmevnejša vloga je bila naslovna vloga v muzikalu Veronika Deseniška. Kot profesorica petja poučuje v glasbenem centru Černe-Avbelj.


Irena Yebuah Tiran je z odliko diplomirala in magistrirala na salzburškem Mozarteumu. Je prejemnica več nagrad. Leta 2000 je kot Cherubino debitirala v ljubljanski Operi. Sodelovala je z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoniki RTV, Bavarskim radijskim orkestrom, ansamblom Klangforum. Kot članica vokalnega ansambla Nova na Dunaju je pela na festivalih v Salzburgu, Bregenzu, Styriarte, Ruhrtrienalu, Štajerska jesen, Wien Modern, Wiener Festwochen. Nastopila je v Beriovi Sinfoniji za 8 solistov in orkester z Dunajskimi filharmoniki ter v praizvedbi Haasove opere Melancholia v Operi national de Paris in je specialistka za sodobno glasbo. Redno sodeluje tudi v predstavah Anton Podbevšek Teatra. Z SKGG je sodelovala v Gluckovem Ogoljufanem sodniku, v projektu Hommage à Benjamin Britten ter v operi Junak našega časa.


Matjaž Stopinšek je z odliko magistriral na Univerzi za glasbo v Gradcu. Že med študijskim časom je sodeloval z Mestnim gledališčem Leoben in Združenjem glasbenikov Avstrijske Štajerske. Redno sodeluje z obema slovenskima opernima hišama ter z gledališčem Bühne Baden in Lehar festival v Bad Ischl-u, kjer je v zadnjih letih upodobil več kot 40 opernih in operetnih vlog. Sodeluje pri izvedbah oratorijskih koncertov in maš, kot tudi večerov samospevov skladateljev različnih glasbenih obdobij. Leta 2010 debitiral z Münchenskimi simfoniki v Münchnu, kjer izvajal dela italijanskih skladateljev, leta 2013 pa pod taktirko dirigenta Kena Davida Masura izvajal program z deli Giuseppa Verdija v Filharmoniji am Gasteig.


Rok Bavčar je magistriral iz petja na Akademiji za glasbo pri prof. Vlatki Oršanić. Izpopolnjeval se je pri Matjažu Robavsu, Ireni Baar in drugih. Je prejemnik srebrne in dveh zlatih plaket na tekmovanju TEMSIG. Več sezon je bil član Komornega zbora RTV Ljubljana, nekaj let član Slovenskega komornega zbora, sedaj pa je zaposlen v SNG Opera in balet Ljubljana. Kot solist je sodeloval na različnih recitalih, abonmajskih koncertih AG, koncertih zbora Consortium musicum … Na opernih odrih je upodobil različne solistične vloge ter nastopal tudi v SNG Maribor in HNK Zagreb. Med drugimi je sodeloval na evropski turneji svetovno znane sopranistke Ane Netrebko z opero Jolanta. Z SKGG je nastopil v Menottijevih operah Zmikavt in stara devica in Telefon ter v Svetetovem Junaku našega časa. Rok Koritnik je z učenjem petja pričel pri Rajku Koritniku. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je pod mentorstvom prof. Alenke Dernač-Bunta diplomiral iz petja in sedaj končuje magistrski študij. Januarja 2016 je v okviru projekta treh umetniških akademij Mini opere nastopil v SNG Opera in balet Ljubljana. Predstavil se je tudi kot Monostatos v Mozartovi Čarobni piščali v predstavi Akademije za glasbo.


Predstave:

22. 10. 2016 ob 10.30, Festival Velenje 4., 5., 6. 12. 2016, Cankarjev dom 25., 26., 27. 1. 2017, Cankarjev dom 25. 3. 2017 SNG Nova Gorica 28. 3. 2017, Cankarjev dom

KRITIKA

Produkcijo, ki jo je pripravilo Slovensko komorno glasbeno gledališče v sodelovanju s Festivalom Velenje, Cankarjevim domom in Zavodom Morpheus, lahko brez zadržkov označimo kot zelo kvalitetno. Že po prvem vtisu je treba reči, da je sopranistka Eva Černe glavno vlogo deklice Mirande interpretirala nadvse prepričljivo. Pohvala gre predvsem njeni izjemni vokalni tehniki in jasni izgovorjavi, kar zahteva precej zahtevno napisan in obsežen part. Podobno je treba pohvaliti Matjaža Stopinška v vlogi Mirandinega očeta...

....Inštrumentalni ansambel pod vodstvom Simona Dvoršaka je z brezhibnim muziciranjem skladno podprl dogajanje na odru in predstavil tako značaje oseb kot dramatičnost zapletov, mestoma pa tudi nedolžno razposajenost likov. Glasba je skozi predstavo valovala z enakomerno zgoščenostjo barvnih učinkov, ki temeljijo na spretni inštrumentaciji in obilju disonantnih sozvočij. Ta se šele proti koncu predstave razredčijo v bolj tonalno in sPosebno kvaliteto je predstavi prinesla izvirna in naravnost očarljiva scenografija Barbare Kobal z animiranimi ilustracijami Miloša Radosavljeviča v režiji Kaye Tokuhisa.

Tomaž Gržeta - Namesto spevnosti slikovitost

bottom of page