top of page

Dvajsetletnica SKGG

Proslava dvajsetletnice SKGG

12. oktober 2023 ob 19.00
Kazina, Dvorana Julija Betetta

Fotografije: Andraž Kobe


Nastopajoči (po abecednem redu)

Eva Černe Avbelj, sopran

Simon Dvoršak, klavir

Marko Erzar, bariton

Štefica Grasselli, sopran

Barbara Jernejčič Fürst, mezzosopran

Iztok Kocen, klavir

Katja Konvalinka, sopran

Irina Milivojević, klavir

Darja Mlakar Maležič, klavir

Theresa Plut, sopran

Rebeka Pregelj, sopran

Gregor Ravnik, tenor

Jelena Susnick, dirigentka

Klemen Torkar, tenor

Irena Yebuah Tiran, mezzosopran

Anja Zemljarič, mezzosopran


Spored

Stephen Sondheim: Mala nočna glasba: »To življenje je blišč«, kvintet iz muzikala

Tomaž Svete: Hiša usmiljenja (opera, napisana za SKGG leta 2021): Odlomek iz 8. scene

Stephen McNeff: Onkraj vrta (opera, napisana za SKGG 2020): »Prolog«

Dušan Bavdek: Gospod in hruške: »Voda«, odlomek iz opere za otroke

Iztok Kocen: Veveriček posebne sorte (opera za otroke, napisana za SKGG 2022): Arija in kvintet

Ana Sokolović: Svatba: 3. scena iz opere

Leonard Bernstein: Kandid: Arija Kandida iz operete

Leonard Bernstein: Kandid: Arija Stare gospe iz operete


Spoštovani člani, ljubitelji in podporniki Slovenskega komornega glasbenega gledališča!

Vesela in ponosna sem, da lahko praznujemo že 20-letnico našega delovanja. Gledališče je v dobrem stanju, delamo s polno paro, veselimo se novih glasbeno-gledaliških del, ki nastajajo za nas, veselimo se tistih že napisanih, ki jih igramo in jih bomo še igrali. Lepo je, da imamo številno publiko, ki redno spremlja naše predstave, čeprav ne ve vselej, kaj bo gledala in poslušala. Pred približno  sedmimi leti sem sklenila, da se bomo osredotočili na sodobna glasbeno-gledališka dela, nastala v 20. in 21. stoletju. Zdi se, da je bila to dobra odločitev. Opera, ki so jo že dolgo »pokopavali«, je bolj živa in živahnejša kot kdaj koli, poigrava se z novimi oblikami in si utira nove smeri, hkrati pa nove kompozicijske tehnike uspešno uporablja v tudi klasičnem opernem smislu. Uprizarjamo tudi operete in muzikale, seveda pa tudi eno (za naše gledališče) pomembnejših zvrsti: opero za otroke, ki nekoč niti ni obstajala, sedaj pa se razvija in ustvarja novo občinstvo. Lepo je tudi, da naše predstave vabijo na tuje festivale, še posebej dobre odnose imamo s Češko in nekaterimi državami bivše Jugoslavije.

Odkar vodim Slovensko komorno glasbeno gledališče, sem vanj vložila vse svoje znanje, energijo in ogromno časa. V zameno sem dobila čudovite kolege, s katerimi smo stkali tesna prijateljstva. Naj naštejem samo najpomembnejše, ki so k razvoju SKGG zelo veliko prispevali: Irena Yebuah Tiran, Eva Hribernik, Jaro Ješe, Iztok Kocen, Rocc, Simon Dvoršak, Klemen Torkar in Jelena Susnick. Obenem se moram zahvaliti našim koproducentom, brez katerih nikoli ne bi zmogli opraviti tako velikega dela. Zahvaljujem se Cankarjevemu domu (Uršuli Cetinski, Ingrid Gortan, Barbari Rogelj, Alešu Dreniku, Janji Krivec ter prav vsakemu od mnogih, ki nam v tej hiši pomaga in nas podpira). Zahvaljujem se Akademiji za glasbo (Marku Vatovcu in Simonu Dvoršaku ter Simonu Klavžarju in Petri Vidmar), SNG Opera in balet Ljubljana (Marku Hriberniku in Stašu Ravterju), Glasbeni matici Ljubljana (Veroniki Brvar, Luciji Pavlovič in Metodi Kink), Zavodu Bunker (Mojci Jug), Festivalu Velenje (Barbari Pokorny) in Concept Operapovera (Roccu). Zahvaljujem se skladateljem, ki so vložili toliko svojega znanja in talenta v nova dela, nastala v naši produkciji. To so Tomaž Svete, Pavel Mihelčič, Dušan Bavdek, Iztok Kocen, Tina Mauko, Petra Strahovnik, Stephen McNeff, Janez Dovč, David Ryan, Vit Zouhar in Natasha Bogojevich. Enaka zahvala gre libretistom: Ivu Svetini, Milanu Deklevi, Jeri Ivanc, Jakobu Barbu, Jeleni Susnick, Maji Gal Štromar in Aoife Mannix. Zahvaljujem se odličnim režiserkam in režiserjem: Evi Hribernik, Nani Milčinski, Yulii Roschina, Andreju Jusu, Roccu, Kayi Tokuhisa, Nejcu Lisjaku, Igorju Pisonu in seveda dr. Henriku Neubauerju, čigar zasluge so vidne v vsakem delčku našega gledališkega mozaika. Zahvaljujem se dirigentom, scenografom, kostumografom, koreografom, producentom, lučnim in tonskim mojstrom ter prav vsakemu od nastopajočih in sodelujočih, ki so nastopili v našem gledališču. Ponosna sem tudi na vse nagrajence Sama Smerkolja. Na tem mestu se moram zahvaliti Tinetu Šrotu, ki vsako leto oblikuje unikatno zlato liro za nagrajenca.

Menim, da so ljubezen, prijateljstvo in povezovanje tisto, kar je na svetu najpomembnejše. To skušam udejanjati tudi v Slovenskem komornem glasbenem gledališču. Seveda v skladu z najstrožjimi profesionalnimi kriteriji, ki jih v danih pogojih še zmoremo. Včasih je ovir veliko, včasih ni skoraj nobene. In nato nastane nekaj res lepega. Hvala, ker ste z nami.

Katja Konvalinka, predsednica SKGG


Avtorstvo intervjujev in montaža posnetkov

Matej Prevc

 

Intervjuvani (po abecednem redu)     

Nejc Avbelj, kulturni manager in violinist

Andrej Debevec, operni pevec, dobitnik Nagrade Sama Smerkolja

Ingrid Gortan, dolgoletna vodja programa resne glasbe v Cankarjevem domu

Marko Hribernik, umetniški vodja SNG Opera in balet Ljubljana

Jaro Ješe, scenograf

Dr. Henrik Neubauer, baletnik, operni režiser, častni član SKGG

Vlatka Oršanić, operna pevka in pevska pedagoginja, dobitnica Nagrade Sama Smerkolja

Anjana Pavlič, kostumografinja

Rocc, operni režiser

Tomaž Svete, skladatelj

Jelena Susnick, dirigentka

Marko Vatovec, dekan Akademije za glasbo

Robert Vrčon, operni pevec, dobitnik Nagrade Sama Smerkolja


O Slovenskem komornem glasbenem gledališču

Gledališče je bilo ustanovljeno leta 1996, vendar je do prve produkcije minilo še sedem let. Odtlej SKGG nepretrgano deluje. Od leta 2008 ima status društva v javnem interesu. Financira se z razpisi, podpirajo ga Ministrstvo za kulturo v okviru programskega razpisa 2022 – 2025, Mestna občina Ljubljana v okviru enoletnih razpisov, občasno pa tudi Ameriška ambasada v Ljubljani, Fundacija Bohuslava Martinůja in drugi. Gledališče se pri pripravi uprizoritev pogosto povezuje z javnimi zavodi in različnimi nevladnimi organizacijami. Njegovi najpomembnejši koproducenti so Cankarjev dom, Akademija za glasbo, Glasbena matica Ljubljana, SNG Opera in balet Ljubljana, Concept Operapovera (Češka), Festival Velenje in Zavod Bunker. Slovensko komorno glasbeno gledališče so vodili dr. Henrik Neubauer (2003 – 2010), Sebastjan Podbregar (2010-2011) in Katja Konvalinka (2012 – danes). V tem času je uprizorilo 42 različnih opernih predstav, med njimi nekaj naročenih novitet, ter pripravilo vrsto koncertov.


Seznam predstav

Seznam koncertov

bottom of page