top of page

Telefon

(G. C. Menotti) The Telephone (2011) - komična opera enodejanka

Gian Carlo Menotti: TELEFON


glasba:Gian Carlo Menotti

libreto: Gian Carlo Menotti, v slovenščino prepesnil / prevedel: Jože Humer


NASTOPAJOČI:

Lucy: Katja Konvalinka / Nina Dominko

Ben: Rok Bavčar


Gian Carlo Menotti se je rodil leta 1911 v Italiji. Študiral je na milanskem konservatoriju, kasneje se je preselil v ZDA, kjer je študij glasbe nadaljeval v Filadelfiji. Njegovo prvo zrelo delo je bila enodejanka opera buffa Amelia gre na ples (1937), s katero je dosegel velik uspeh in posledično veliko naročil za nova dela. Po klavirskem koncertu (1945) se je vrnil h gledališču, nastali sta operi Medij in Telefon, ki sta dosegli mednarodni uspeh. Leta 1951 je napisal svojo najpogosteje izvajano opero Amahl in nočni obiskovalci, za opero Konzul pa je leta 1954 prejel Pulitzerjevo nagrado. Menotti je za vse svoje opere sam napisal besedila. Poleg zajetnega opernega opusa je pustil pečat tudi kot skladatelj baletov (Samorog, Gorgon in Opravek v labirintu). Za svoje delo je leta 1984 prejel življenjsko nagrado Kennedyjevega centra za dosežke na področju umetnosti. Umrl je leta 2007.


TELEFON ali LJUBEZEN V TROJE je komična opera enodejanka. Prvič je bila predstavljena v Hekscher gledališču v New Yorku leta 1947 skupaj z opero Medij.

Vsebina: Ben želi Lucy zaprositi za roko, preden odpotuje. Lucy neprestano govori po telefonu, zato mu nikakor ne uspe zastaviti vprašanja. Ko Lucy za kratek čas odide, skuša Ben celo pokvariti telefon, vendar brez uspeha. Ker se mu mudi na vlak, se domisli, da bi jo poklical iz telefonske govorilnice in jo zasnubil. Lucy pristane in zgodba se zaključi z ljubezenskim on – line duetom.


Režiserka Yulia Roschina se je rodila v Moskvi in se šolala v Sloveniji. Diplomirala je na AGRFT, kjer je režirala predstave Babilonski rov, Dva (Jim Cartwright), Sozij (po motivu Amfitrion - J. B. P. Moliera), Romeo in Julija (W. Shakespeare), Fedra (Jean Racine, s to predstavo je gostovala na Borštnikovem srečanju), Eva -This is my life (Daphne de Bruin). Po diplomi je sodelovala z gledališči Koper, Glej, Tartini in Plesnim teatrom ljubljanskim. Režirala je predstave Deklica za ogledalom, Fedra Before And After, Vse Fedrine ljubezni, Lutkovno predstavo Ribica(in)Meena, avtorski projekt Sva.En.Sam., redna letna koncerta Perpetuum Jazzile v Cankarjevem domu leta 2008 in 2009, festival MomenTTum 2009, letni koncert pihalnega orkestra Komen 2011... Prejela je nagrado Zlatolaska za najboljšo režijo za produkcijo Sozij.


Scenograf Danijel Modrej se je rodil leta 1983 v Ljubljani, kjer je diplomiral na Fakulteti za arhitekturo. Znanje scenografije je poglabljal na AGRFT pod vodstvom Mete Hočevar. Kot scenograf se je podpisal pod deset gledaliških predstav, zadnje tri so bile avtorski projekt Vse Fedrine ljubezni v režiji Yulie Roschine (Gledališče Glej), Ionescove Zavratne igre v režiji Nine Eve Lampič (njegova diplomska predstava na AGRFT) ter predstava Brez Janje Vidmar v režiji Nine Eve Lampič.


Dramaturginja Urša Adamič je absolventka dramaturgije na AGRFT. V času študija je pisala besedila za različne strokovne publikacije (bilten Tedna slovenske drame, bilten Borštnikovega srečanja, portal SiGledal, Preglej, itd.). Med letoma 2008 in 2010 je bila del uredniškega odbora akademijske revije Oderuh, zadnje leto se je preizkusila kot urednica. Za seminarsko nalogo Performativni gnus (2009) je prejela nagrado Zlatolaska. Kot praktični dramaturg je sodelovala pri raznih uprizoritvah: Medved, Snubač in Jubilej (tri Čehove enodejanke), George Dandin (Moliérova farsa) in Žlahtna plesen Pupilje Ferkeverk (predstava v sklopu Maskinega festivala rekonstrukcij). V preteklem študijskem letu se je izobraževala v Belgiji na Universiteit Antwerpen.


Sopranistka Katja Konvalinka je diplomirala iz klavirja in petja na Akademiji za glasbo. Na Visoki šoli za glasbo v Gradcu je z odliko magistrirala iz opernega in koncertnega petja. Specializacijo na AG je končala pri prof. Vlatki Oršanić. Nastopila je v opernih hišah v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem. Pela je Fanny (Ženitna pogodba), princeso Ninetto (Zaljubljen v tri oranže), Marinko (Prodana nevesta), Mozartove junakinje Zerlino, Despino, Servilio... Koncertno je sodelovala z Orkestrom slovenske filharmonije, Simfoniki RTV, Orkestrom Akademije za glasbo… Je avtorica dveh uspešnih otroških opernih predstav, Janko in Metka ter Bastien in Bastiena. Ukvarja se tudi s samospevi, recitale je imela po Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji in v Italiji.


Baritonist Rok Bavčar je absolvent na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri izr. prof. Vlatki Oršanić. Izpopolnjeval se je na pevskih seminarjih pri prof. Matjažu Robavsu, prof. Ireni Baar in drugih. Na tekmovanjih slovenskih glasbenikov je dosegel dvakrat zlato in enkrat srebrno plaketo. Več sezon je bil član Komornega zbora RTV Ljubljana ter Slovenskega komornega zbora, kjer je odpel več solističnih del. Redno nastopa kot operni in koncertni solist na koncertih klasične glasbe (na več abonmajskih koncertih Akademije za glasbo, z zborom Consortium musicum, nastopil je v operi Gorenjski slavček kot Chansonette, v Sullivanovi operi Gondoljerji....). Trenutno je zaposlen v SNG Opera in balet Ljubljana.


Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo

Zahvale: Jože Humer, Ljubinka Belehar, Leo Kulaš, Egon Bajt, Mateja Čibej

Sponzor: Adriaplin

Donatorji: Rotary klub Nova gorica, SNG Drama, SNG Opera in balet Ljubljana, Šentjakobsko gledališče, Petrol

bottom of page