top of page

Ljubezenske pesmi

(A. Sokolović) Love songs - opera za mezzosopran in saksofon (2018)

Ana Sokolovič: Ljubezenske pesmi


Sodelujoči

Irena Yebuah Tiran, mezzosopran

Lovro Ravbar, saksofon

Rocc, režija

Igor Remeta, oblikovanje luči


PREMIERA: 16.10.2018, Stara Elektrarna, Ljubljana

GOSTOVANJE NA ČEŠKEM: 20. 11. 2018 (Brno - Dvorana s freskami Stare mestne hiše), 22. 11. 2018 (Olomouc - v okviru Festivala sodobne glasbe opera Schrattenbach 2018)

PONOVITEV: 17. 1. 2019, Anton Podbevšek Teater Novo mesto

https://www.klasikaplus.cz/vyhled/item/2991-intimni-monoopera-love-songs-na-festivalu-opera-2020


Koprodukcija: SKGG/opera povera (Češka), v sodelovanju z Zavodom Bunker Ljubljana

Projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana


Ljubezenske pesmi (Love Songs) so opera za mezzosopran in saksofon, spektakularno in virtuozno delo za oba protagonista. Odlična v Kanadi živeča skladateljica srbskega rodu Ana Sokolović je v delu uporabila čudovite ljubezenske pesmi v mnogih jezikih, ki so jih napisali Shakespeare, Katul, Walt Whitman, Amarusataka ... Z glasbo nas popelje skozi te čudovite ljubezenske izjave in raziskuje glasovne zmožnosti, ki se močno oddaljijo od tradicionalne operne tehnike. Ljubezenske pesmi so doživele premiero leta 2008 kot opera za sopran brez spremljave v Kanadi. Opera od tedaj izjemno uspešno nadaljuje svojo pot po vsem svetu in skladateljica jo je v letu 2017 priredila za sopran in saksofon. To verzijo bomo izvedli v koprodukciji med Slovenskim komornim glasbenim gledališčem in Opero povera (Češka). Delo traja 40 minut.


Ana Sokolović (1968) je srbska skladateljica, ki že dvajset let živi v Kanadi in je profesorica kompozicije na Univerzi v Montrealu. Kompozicijo je študirala v Novem Sadu in v Beogradu, nato pa diplomirala v Montrealu. Komponira dela za glas, solo instrumente, orkester in komorno glasbo. Izvajajo jih v Kanadi, Franciji, Nemčiji, Italiji, Veliki Britaniji, ZDA, Indiji, Srbiji in na Islandiji. Za svoje delo je prejela vrsto nagrad, trikrat je zmagala na tekmovanju mladih komponistov SOCAN, dobila je nagrade Opus Prize, leta 2009 pa National Centre Arts Award, ki ji je omogočila, da je bila naslednjih pet let rezidenčna skladateljica Orkestra NAC. Leta 2012 je njena opera Svatba – Wedding prejela šest nominacij za nagrade Dore Mavor Moore in prejela nagrado za izjemno novo opero. Opera Svatba je šla nato na turnejo po Kanadi in Evropi, letos smo si jo lahko ogledali tudi v Ljubljani. Njena glasba je igriva, bogata z invencijo, pogosto jo inspirirajo balkanski ritmi in ljudska glasba.KRITIKA

Eklektičnost glasbe, kateri se v postmoderni umetnosti ne da izogniti, je umirjala v celoti vseeno konsistentna igra Irene Yebuah Tiran in dovolj izdelan dramaturški lok režije, ki je s pomočjo simbolike in premikanja protagonistke po odru smiselno povezovala vseh pet ljubezenskih stanj. Vpela jih je celo v ganljivejši višek in v eno nižišče, ki ga je pevka ponazorila prostorsko, s tem ko so jo osvetlili žarometi, medtem ko je stala na stolu, oziroma kasneje, ko je ležala na tleh.

Slovensko komorno glasbeno gledališče je z izborom monoopere izpostavilo izrazni napredek svoje pevke ter programsko premišljeno izbiro sodobnega glasbenega izraza, ki vsekakor bogati slovensko glasbeno-gledališko krajino. 

Maia Juvanc, Odzven, 11. 12. 2018

bottom of page