top of page

Gospod in hruške

(D. Bavdek) The Gentleman and the Pears - operno baletna pravljica za otroke/opera for children

GOSPOD IN HRUŠKE - operna pravljica za otroke


Koprodukcija SKGG/CD, v sodelovanju z DBUS in Konservatorijem za glasbo in balet v Ljubljani

Projekt so podprli: MK, MOL, JSKD


Glasba: Dušan Bavdek

Libreto: Dušan Bavdek, Simona Drenik Bavdek. V libreto sta vključeni pesmi Crila Zlobca in Janez Menarta


Glasbeno vodstvo: Mojca Lavrenčič

Režija: Eva Hribernik

Scenograf: Jaro Ješe

Kostumografinja: Anjana Pavlič

Koreografinja: Vesna Cestnik Tehovnik

Producentka: Katja Konvalinka


Zasedba:

Gospa: Irena Yebuah Tiran, mezzosopran

Gospod: Jaka Mihelač/Klemen Adamlje, bariton

Deklica: Sara Bavdek/Nela Leskovic


Baletni plesalci Konzervatorija za glasbo in balet v Ljubljani:

Hruška: Luka Wernig, Miha Florjanc Lukan

Medved: Vid Vidic, Tereza Jankovič Kociper

Palica: Nina Krstić, Lana Fidler

Ogenj: Lana Klemen, Neli Crnkovič

Voda: Tereza Jankovič Kociper, Ula Kostić

Bikec: Svit Pestotnik Stres, Lara Markovič

Sosed: Miha Florjanc Lukan, Alja Turk Hvala


Komorni orkester Slovenskega komornega glasbenega gledališča


Slovenski skladatelj Dušan Bavdek je napisal opero pravljico za otroke Gospod in hruške, ki temelji na ljudski pesmi – tako v smislu zgodbe, kot tudi osnovne glasbene ideje, ki je napev te pesmi. Zvočni svet je predvsem tonalen in modalen, predstava pa je namenjena otrokom od 5. do 10. leta. Leni gospod si zaželi hrušk, pa se mu jih ne ljubi nabrati. Tako pošlje ponje medveda, palico, ogenj, vodo, bikca in celo soseda. Šele deklica pa res spleza na drevo, da bi mu nabrala hrušk. A joj, da le ne bi padla z drevesa!


Režiserka o uprizoritvi: POT K URESNIČITVI NAŠIH SANJ


Nekega dne gospa deklici začne pripovedovati zgodbo o gospodu, ki si je zaželel hrušk, a se mu ni ljubilo stopiti iz hiše k drevesu in si jih nekaj nabrati. Deklica vstopi v zgodbo, v kateri sreča zanimive like, ki poosebljajo človeške slabosti. Njena radovednost, predvsem pa njen pogum jo ženeta naprej in deklica kmalu postane junakinja te zgodbe. Ona je edina, ki je pripravljena iti na vrt po hruške za gospoda. Čeprav gospod podvomi v njene sposobnosti, deklica doseže sam vrh drevesa in za gospoda odtrga najlepšo hruško.


V uprizoritvi hruške simbolizirajo sanje. Deklica si želi in hrepeni, da bi dosegla svoje sanje, svet, v katerem ljudje in narava živijo v sozvočju in sodelovanju. Ko pomagamo drugemu, pomagamo sebi in celotni skupnosti. Uresničenje takšnih sanj nam lahko prinese srečo in lepšo prihodnost.


Kot gospod lahko le od daleč opazujemo, kako se nam hruške nasmihajo z drevesa in se nam zdijo vedno bolj nedosegljive, lahko pa, tako kot deklica v pravljici, splezamo na drevo naših sanj in jih uresničimo.


Smo pripravljeni uresničiti naše sanje?


O skladatelju: Dušan BAVDEK (1971) je diplomiral v razredu zaslužnega profesorja Alojza Srebotnjaka na ljubljanski Akademiji za glasbo leta 1994, podiplomski specialistični študij kompozicije pa opravil pri profesorjih Marijanu Gabrijelčiču in Danetu Škerlu. Izobraževal se je še v mojstrskih razredih pri profesorjih Janosu Vajdi in Helmutu Lachemannu. Njegova dela so bila izvedena v okviru abonmajev slovenskih orkestrov in zborov in na dolgi vrsti mednarodnih festivalov.


Poleg ustvarjalnega dela je aktiven v slovenskem in mednarodnem glasbenem življenju in ga sooblikuje kot umetniški vodja Mednarodne dejavnosti Društva slovenskih skladateljev ter kot član Delovne skupine za Evropski orkester sodobnih skladateljev (ECCO), projekt vseevropskega skladateljskega združenja ECSA. Deluje kot izredni profesor za kompozicijo in glasbeno teorijo na ljubljanski Akademiji za glasbo, predaval pa je tudi na vrsti uglednih visokih šol in drugih forumov doma in v tujini. Redno ga vabijo v mednarodne žirije kompozicijskih natečajev in drugih tekmovanj.


Premiera: 8. 9. 2018 ob 17h

Ponovitve: 10. 9. in 11. 9. ob 9.30 ter 11.00

18. 12., 19. 12. in 20. 12. ob 9.30 ter 11.00

21. 12. 2018 ob 17hKRITIKA

Izhodiščni ustvarjalni napor je z libretom in glasbo izvrstno operavil Dušan Bavdek. ... Z domišljenim izmenjavanjem govorjenega dialoga in čustveno motiviranih pesemskih vložkov je pripravil glasbeno-dramatski tok, ki je prilgojen neugnani pozornosti mladih poslušalcev ter jih nikoli ne sooči preveč z imanentno nerealnostjo glasbenega gledališča ...

Predstava Gospod in hruške je v mnogo pogledih več kot le ena od številnih predstav za otroke, ki se v zadnjih mesecih vrstijo na slovenskih odrih. S svojo izvirnostjo, nepodcenjujočo prilagojenostjo otroškemu dojemanju in izrednim ustvarjalnim prispevkom avtorja ter nastopajočih je lahko zgled za podobne projekte. In upamo lahko, da jih bo vedno več.

- Aleš Nagode, Glasna (letnik 50 št.1, februar-april 2019)

bottom of page