top of page

Fantom v Händlovi hiši

(E. Streul) Spuk im Händelhaus (2004)

Eberhard Streul: FANTOM V HÄNDLOVI HIŠI

Trajanje : cca 1 h 15 min


Čarobna opera za otroke in odrasle po operi "ALCINA" Georga Friedricha Händla (Händlova Alcina je velika opera v 3 dejanjih, zgodba pripoveduje o čarovnici na začaranem otoku: Bradamante (preoblečena v vojaka se izdaja za svojega brata Ricciarda) išče svojega zaročenca Ruggiera in doživi brodolom na začaranem otoku, kjer Ruggiero zdaj ljubi Alcino, Alcinina sestra Morgana pa se takoj zaljubi v Bradamanta. Ruggiero le spozna, da mora s svojo ljubljeno Bradamante nazaj. Končno Ruggiero razbije žaro, v katerem je Alcinina čarovnija. Obe z Morgano izgineta, ljubimca pa se vrneta v življenje.)

Glasbena priredba: Andrea Csollánny s sodelovanjem Jürgena Weisserja

Založba: Alkor Edition Kassel

Prevod in priredba: Henrik Neubauer


Dirigent in glasbeni vodja: Igor Švara

Režiser: Henrik Neubauer

Scenograf: Andrej Stražišar

Kostumografka: Nada Slatnar

Zasedba:

Grofica Alcina von Wordsworth - sopran: Rebeka Radovan

Christopher Brown - tenor: Marjan Trček

Andrea - mezzosopran: Elena Dobravec

Thomas White, direktor - basbariton: Robert Vrčon

Bob Smith, Bobby - buffo tenor: Rusmir Redžić

Instrumentalisti:

blokflavta (altovska in sopranska): Mateja Bajt

violončelo: Barbara Jager

klavir (čembalo): Igor Švara


Kratka vsebina:

1. dejanje: Sobana v Händlovi hiši v Londonu, kjer je zdaj muzej. Po stenah visijo slike, med njimi slika grofice von Wordsworth, ki je strastno ljubila Händla. Ker pa njena ljubezen ni bila uslišana, ne more umreti in zdaj straši po muzeju. V muzej pride skladatelj Christopher Brown s svojo zaročenko Andreo. Kljub direktorjevim svarilom hoče na vsak način videti sobo s sliko grofice Alcine, kjer nenadoma izgine. Policaj Bobby pride raziskat to izginotje in si zapisuje izjave prisotnih. Ko zapustijo sobano, slika oživi in vabi k sebi Chrisa. Andrea se vrne in opazuje, dokler oba ponovno ne izgineta. Andrea pove direktorju, da je videla kako sta se poljubljala. Chris se za kratek čas spet pojavi, a Andree ne spozna in pove, da ljubi Alcino. Bobby naj bi zaradi dokazov zaplenil sliko, a ko jo hoče sneti, dobi klofuto. Alcina mu ukaže, da mora peti in zahteva od njega kolorature. Direktor in Andrea najdeta zbeganega policista, direktor tolaži obupano Andreo.

2.dejanje: Naslednjo noč se v istem prostoru direktor, Andrea in Bobby pogovarjajo in čakajo na polnoč. Ko gre Andrea proti sliki, pride tudi Chris in opeva svojo Alcino. Andrea ga hoče prepričati, da je Alcina le fantom. Tudi direktor prepričuje Chrisa naj se vrne k Andrei, a ta ga noče poslušati. Nato direktor zahteva, da mu Andrea da svoj prstan in ga zamenja z Alcininim na Chrisovi roki. Zdaj se Chris zbudi, kot iz težkega sna. Ko hoče Andrea zbežati z njim, jima Alcina to prepreči. Vsa vrata so nenadoma zaklenjena. Slika se začne svetlikati, vabi Chrisa, Andrei pa grozi s smrtjo. Vse prisotne začara, da okamnijo, nakar osvobodi Chrisa. želi, da jo poljubi in mu ponuja nov prstan. Chris v zameno za poljub zahteva, da mu Alcina pove s čim čara. Alcina mu pokaže svojo čarobno palico. Začneta se ruvati zanjo, dokler ne pade na tla. Pride Bobby in še nekaj policistov. Chris trdno drži Alcino, da eden policistov lahko pobere palico in odčara direktorja in Andreo. Direktor zlomi palico, Alcina se pa zave, da nima več čarobne moči in ne bo mogla pridržati Chrisa. Vsa v solzah izgine v plamenih. Direktor pove, da je zdaj zares umrla, ostane le prazen okvir slike in vsi zapojejo hvalnico zvesti ljubezni.

Predstave:

Javna generalka 5. novembra 2004 v Mestnem muzeju v Ljubljani

Premiera 6. novembra 2004 ob 19.00 uri v Mestnem muzeju v Ljubljani.

Repriza 7. novembra 2004 ob 19.00 uri.

Ostale predstave:

- 14. november 2004 ob 19.00 uri v Mestnem muzeju v Ljubljani

- 8. december 2005 ob 18.00 uri v Koncertni dvorani Union v Mariboru

- 10. april 2006, Snemanje predstave na TV Slovenija

KRITIKA

Elvira Miše, MAG, 17. 11. 2004:

Mestni muzej Ljubljana se že nekaj časa ponaša s prenovljeno podobo Turjaške palače, ki je zdaj že veliko bolj prijetno okolje, primerno za različne kulturno-umetniške prireditve. Med skrivnosnimi zidovi muzeja pa se je za nekaj časa naselil tudi zapeljivi operni fantom... Čeprav komorne operne predstave v slovenskem prostoru niso novost, so vsekakor prej izjema kot pravilo. "Fantoma v Händlovi hiši" so tako v nadvse prijetnem okolju izvedli člani Slovenskega komornega glasbenega gledališča (SKGG)... Da so tovrstne predstave lahko prava glasbena osvežitev in izjemno doživetje, pa se lahko prepričate tudi na kateri od ponovitev.


Franc Križnar, Glasbeni utrip, RS 3, 10. 11. 2004:

...Kratko, toda zapleteno, skoraj detektivsko vsebino smo podoživeli v vseh opernih elementih, četudi je res šlo za pravo komorno glasbeno gledališče. še več, poleg omenjenega društva Slovenskega komornega glasbenega gledališča, se pri nas nihče tako načrtno ne ukvarja s tovrstno produkcijo, ki jo je v svetovni glasbeno gledališki literaturi na pretek, nekaj pa bi se je našlo tudi pri nas...


Marjana Mrak, RS - poročila, 7. 11. 2004:

...Slovensko komorno glasbeno gledališče, ustanovljeno pred petimi leti, je prav v loku med barokom in sedanjim časom našlo izziv v čarobni operi FANTOM V HÄNDLOVI HIŠI nemškega sodobnega skladatelja Eberharda Streula, izziv za igralske in pevske dosežke svojega ad hoc ansambla. Pod režijskim vodstvom dr. Henrika Neubauerja - tudi prevod in priredba opere sta njegovo delo - je sopranistka Rebeka Radovan primadonsko interpretirala Alcino, naslovni lik ene Händlovih oper, ki so dale Streulu fantomski motiv: Marjan Trček, Elena Dobravec, Robert Vrčon in Rusmir Redžić pa so v arijah in nekaj taktih tedanjih modnih kastratov priklicali čas baročnega petja. Igor Švara je kot čembalist glasbeno vodil predstavo in inštrumentalni ansambel, ki sta ga sestavljali še flavtistka Mateja Bajt in violončelistka Barbara Jager. Scena Andreja Stražišarja in kostumi Nade Slatnar so poudarili mogočno baročno sliko, ki ji je Mestni muzej nudil zvočno poln prostor.


Avtor Eberhard Streul o Fantomu in Dobrniku po elektronski pošti z dne 23. 11. 2004:

..."Zelo sem bil vesel obeh predstav."...


Hans Jochen Peters, veleposlanik Zvezne republike Nemčije v pismu z dne 18. 11. 2004:

..."Tako za mene kot za prof. Streula je bila predstava (Fantom) tako po režijski kot tudi po glasbeni plati izjemno odlično izvedena in sem je bil zelo vesel."...

bottom of page