top of page

Acerca de

Članica

Vlatka Oršanić

O Vlatki

Leta 2012 je društvo Slovensko komorno glasbeno gledališče petič podelilo strokovno nagrado Sama Smerkolja.

Nagrada se podeljuje opernim pevcem za umetniške dosežke na področju operne umetnosti, posebej komorne operne umetnosti. Strokovna komisija, ki jo sestavljajo dirigenta Franc Rizmal in Simon Robinson ter pianistka Jelena Boljubaš, je nagrado podelila sopranistki VLATKI ORŠANIĆ, prvakinji SNG Opera in balet v Ljubljani in redni profesorici petja na Akademiji za glasbo v Zagrebu.

 

Vlatka Oršanić se je rodila v Zaboku na Hrvaškem. Šolala se je na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorici Ondini Otti Klasinc, izpopolnjevala pa pri Oliveri Miljaković na Dunaju. že kot študentka je prejela Pre�ernovo nagrado, zatem pa zmagala na mednarodnem pevskem tekmovanju v Italiji, je mogoče izvedeti na spletni strani SNG Opera in balet Ljubljana.
 

Kariero je začela zelo mlada, najprej kot solistka Opere SNG v Ljubljani, nato pa je ustvarjala v tujini. Nastopila je na številnih velikih evropskih opernih in koncertnih odrih, in sicer na Dunaju, v Salzburgu, Madridu, Edinburgu, Berlinu, Parizu, Frankfurtu na Majni, Kölnu, Dresdnu, Leipzigu, Münchnu, Firencah, Zürichu, Pragi, Rotterdamu in Bilbau. Gostovala je tudi na Japonskem.

Med njene najpomembnejše vloge štejejo Gilda v Rigolettu, Rozina v Seviljskem brivcu, Adina v Ljubezenskem napoju, Elettra v Idomeneu, donna Anna in donna Elvira v Don Giovanniju, Tosca v operi Tosca, Mimi v La Boheme, Ariadna v operi Ariadna na Naksosu, Abigaille v Nabuccu, Margareta v Faustu, Čo-čo-san v Madame Butterfly, Violetta v La traviati, Leonora v Trubadurju, Aida v Aidi, Tatjana v operi Evgenij Onjegin ter Rusalka in Kneginja v Rusalki. Sodelovala je na pomembnih evropskih glasbenih festivalih, kot so Maggio musicale Fiorentino, Salzburški poletni festival, Dunajski slavnostni tedni in Edinburški festival. Posnela je nekaj zgoščenk za Sony Classical in Emi. Je izredna profesorica in predstojnica katedre za solopetje na Glasbeni akademiji v Zagrebu. V letih od 2006 do 2010 je bila tudi izredna profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani.


Nagrada je bila podeljena 24. oktobra 2012 ob 20.00 v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma. Sledila je predstava Christopha Willibalda Glucka Ogoljufani sodnik, ki je nastala v koprodukciji SKGG in Cankarjevega doma v režiji Yulie Roschina.

vlatka_orsanic.jpg
bottom of page