top of page

Acerca de

Članica

Rebeka Radovan

O Rebeki

Dobitnica strokovne nagrade Sama Smerkolja za leto 2010, ki jo podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče, je operna pevka REBEKA RADOVAN. Članici solističnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana je bila nagrada podeljena 10. novembra 2010 v Kulturnem domu Šoštanj ob predstavi Gledališki direktor W. A. Mozarta.

O letošnji dobitnici je presojala strokovna komisija v sestavi dirigentov Franca Rizmala in Simona Robinsona ter pianistke Jelene Boljubaš. Letošnja nagrajenka Rebeka Radovan se je po opravljenem zaključnem izpitu na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kjer se je učila solopetja pri Zlati Ognjanović in komorne igre pri Tomažu Lorenzu, vpisala na študij nemškega in španskega jezika. Študija ni nadaljevala, saj se je leta 1989 zaposlila kot zboristka v SNG Opera in balet Ljubljana. Leta 1993 je postala solistka.
 

V njenem repertoarju najdemo številne epizodne solistične in več kot 15 nosilnih opernih vlog: Aida (Aida), Rusalka (Rusalka), Manon (Manon), Luisa Miller (Luisa Miller), Melisanda (Peleas in Melisanda), Amelija (Ples v maskah), Mimi (La Boheme), Minka (Gorenjski slavček), Marinka (Prodana nevesta), Nedda (Glumači), Micaela (Carmen), grofica Almaviva (Figarova svatba) in druge. V svojem zrelem umetniškem obdobju se je odločila za nadaljevanje študija na Akademiji za glasbo v Ljubljanipod mentorstvom mezzosopranistke Alenke Dernač Bunta. Radovanova deluje tudi kot koncertna pevka.

Pogosto sodeluje s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem in je interpretinja vlog v operah Fantom v Haendlovi hiši (Alcina), Gledališki direktor (Madame Lange), Pierrot in Pierrette (Silva d'Oraine), Ogoljufani sodnik (Georgette) ter Zmikavt in stara devica (Miss Pinkerton). 

rebeka-radovan.jpg
bottom of page