top of page

Acerca de

Nagrada Sama Smerkolja 2008

Andrej Debevec

O Andreju

Ob premieri SKOPUHA 29. oktobra 2008 smo izročili nagrado (kipec lire in slovesno listino) prvemu nagrajencu, ki ga je izbrala komisija v sestavi Franc Rizmal, dirigent, Simon Robinson, dirigent in Jelena Boljubaš, pianistka.
 

Komisija se je odločila, da podeli nagrado tenoristu ANDREJU DEBEVCU, ki posveča poleg svojih številnih nosilnih in glavnih vlog opernega repertoarja (v Ljubezenskem napoju, Gorenjskem slavčku, Seviljskem brivcu, Don Pasqualu, Don Giovanniju, v operah V vodnjaku, I Pagliacci, Netopir, Zaljubljen v tri oranže, Prodana nevesta, Ivan Susanin, Falstaff, Turandot, opereti Čardaška kneginja in številnih drugih) posebno skrb vlogam v operah komornega značaja (Tajni zakon, Ksenija, Stara pesem, Prilika dela tatu, Tejrezijeve dojke, Atlantski cesar). Izjemno pa se je izkazal v sodelovanju s Slovenskim  komornih glasbenim gledališčem, kjer je nastopil v štirih predstavah: najprej kot Anže v Offenbachovem Čudežu v Kropi, nato v celovečernem opernem projektu za enega pevca v naslovni vlogi predstave Veliki dan Jožeta Dobrnika, podnaslovljene kot Večer opernega rekviziterja, kot Mozart v Mozartovi operi Gledališki direktor in nazadnje kot Škrtež v operi ruskega skladatelja Vasilija Paškeviča Skopuh.
 

Vsekakor spada Andrej Debevec med vodilne pevce ljubljanske operne hiše, ki je pomembno prispeval k popularizaciji komorne operne umetnosti s svojim izjemno kakovostnim umetniškim znanjem in prizadevnostjo ter pevsko in igralsko prepričljivostjo za izdelavo pevskih vlog na najvišji ravni. Zato mu je tudi upravičeno pripadla čast prvega dobitnika novoustanovljene nagrade Sama Smerkolja, ki jo podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče.

andrej-debevec.jpg
bottom of page