top of page

Acerca de

Nagrada Sama Smerkolja 2015

Andreja Zakrajšek Krt

O Andreji

Sopranistka Andreja Zakonjšek Krt se je po diplomi iz glasbene pedagogike na mariborski pedagoški fakulteti izpopolnjevala na oddelku za koncertno petje na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu in diplomirala z odliko.

 

Od sezone 1996/1997 je kot solistka redno zaposlena v Operi SNG Maribor, kjer se je predstavila v vlogah Rosine (Seviljski brivec), Micaele (Carmen), Adine (Ljubezenski napoj), Adele in Rosalinde (Netopir), Maud v krstni izvedbi opere Princesa vrtoglavka Josipa Ipavca, Musette (La boheme), Nannette (Falstaff), Pamine (Čarobna piščal), Belinde (Didona in Enej), Antonie (Hoffmannove pripovedke), Sophie (Werther), Liu (Turandot), Jerice (Zlatorog), Donne Francesce (Črne maske), Hanne Glawari (Vesela vdova), Elvire (Italijanka v Alžiru), v naslovni vlogi opere Rusalka, Madame Lidoine/Mati Marie od Sv. Auguština (Pogovori karmeličank) idr. Redno gostuje tudi v SNG Operi in baletu Ljubljana, kjer je prvič nastopila kot Metka v Humperdinckovi pravljični operi Janko in Metka, zatem pa še kot Susanna (Figarova svatba), Norina (Don Pasquale), Zerlina v Mozartovi operi Don Giovanni, Berenice v Rossinijevi operi Prilika dela tatu, Valencienne in Hanna v Leharjevi Veseli vdovi, Grilletta v Haydnovem Apotekarju, ki je bil na rednem programu Festivala Ljubljana itd. Nastopila je tudi v Ipavčevi operi Teharski plemiči (Marjetka), v Kalmanovi opereti Grofica Marica ter Ipavčevem Tičniku, v Gobčevih operetah Planinska roža in Hmeljska princesa, v Gregorčevi opereti Melodije srca in v Zellerjevem Ptičarju.

Je prepričljiva interpretka opernih in operetnih vlog kot tudi koncertnih vokalno-instrumentalnih del in samospeva. Sodelovala je s Slovenskim komornim zborom, s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Slovensko filharmonijo, pianistkami Natašo Valant, Danielo Candillari, Eleno Boljubaš in drugimi. Večkrat je še nastopila na Festivalu Radovljica. Njen koncertni repertoar obsega dela od zgodnjega baroka pa vse do glasbe 20. stoletja, med drugim je kot solistka sodelovala v izvedbah Haendlovih, Telemannovih, Bachovih, Haydnovih in Mozartovih vokalno-instrumentalnih del.

 

Leta 2004 je pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija izšla njena prva zgoščenka z naslovom Slovenski in francoski samospevi, ki sta jo posneli s pianistko Natašo Valant. Omenjeni plošči so se pod okriljem iste založbe pridružile še nekatere druge, sodelovala je tudi s pianistko Bredo Zakotnik, s katero sta leta 2006 v Slovenj Gradcu izvedli koncert Wolfovih, Schubertovih in Schumannovih samospevov, ki ga je posnel tudi Radio Slovenija. Na omenjeni plošči lahko zasledimo dela Antona Lajovica, Rista Savina, Gabriela Faureja, Clauda Debussyja ter Lea Delibesa. 

http://www.vecer.com/clanek/201512096165530

http://www.delo.si/kultura/glasba/priznanje-odlicnemu-petju-in-igri.html

http://ars.rtvslo.si/2015/12/glasbeni-utrip-47/ 

zakonjsek_krt_andreja_web.jpg
bottom of page