top of page

Acerca de

Nagrada Sama Smerkolja 2017

Branko Robinšak

O Branku

Tenorist Branko Robinšak, prvak SNG Opera in balet Ljubljana, je študiral solopetje v razredu Eve Novšak Houške na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Izpopolnjeval se je na Mozarteumu v Salzburgu (prof. Sena Jurinac), italijanski in francoski repertoar pa je študiral pri italijanskem tenoristu Francu Corelliju. Že v času študija je bil angažiran kot solist v ljubljanski Operi, kjer je leta 1983 debitiral kot Tamino v Mozartovi Čarobni piščali, za kar je prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.

Leta 1987 je gostoval v salzburškem Deželnem gledališču. To je bil njegov prvi mednarodni angažma. Leta 1991 je nastopil na Dunajskem poletju (Wiener Sommer) kot don Ottavio (Don Giovanni), kar je kritika ocenila kot “odkritje”. Istega poletja se je na Dunaju udeležil seminarja, ki ga je vodil sloviti italijanski tenorist Franco Corelli s svojo soprogo Loretto, kar je pomenilo v Robinšakovi karieri pomemben obrat tako v tehničnem kot tudi v repertoarnem oziru. Po dobrem letu napornega in vztrajnega študija pod mentorstvom zakoncev Corelli je uspel podpisati angažma za “zahtevnejši” repertoar. Temu so sledila gostovanja na odrih vseh pomembnejših evropskih opernih gledališč (v Frankfurtu, Münchnu, Leipzigu, Dunaju, Innsbrucku, Gradcu, Gdansku, Zagrebu, Bernu, Trstu, San Sebastianu, Bilbau, Madridu …). Nastopal je tudi na najpomembnejših mednarodnih glasbenih festivalih (Salzburški poletni festival, Mozartovi slavnostni tedni, Dunajsko poletje, Dubrovniški poletni festival, Splitsko poletje, Bratislavski festival).

V sezoni 2000/2001 je drugič postal redni član in prvak SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je nastopil v vseh večjih in nosilnih tenorskih vlogah: Faust, Manrico (Trubadur), Lenski (Jevgenij Onjegin), Rodolfo (Luisa Miller), Pollione (Norma), Radames (Aida), André Chénier, Cavaradossi (Tosca), Rudolf (La bohème), Princ (Rusalka), Izmael (Nabucco), Jernej (Ljubezen kapital), Erik (Leteči Holandec), vojvoda Mantovski (Rigoletto), Riccardo (Ples v maskah), Herodes (Saloma), Don José (Carmen), Otello (Otello).

V sezoni 2008/2009 je nastopil v Kairu kot Manrico v Verdijevem Trubadurju. Posnel je več zgoščenk in leta 2011 prejel nagrado Prešernovega sklada. Decembra 2013 je kot Rudolf v Puccinijevi La bohème obeležil 30 let svojega umetniškega delovanja.

branko_robin__ak_1.jpg
bottom of page