top of page

Acerca de

Nagrada Sama Smerkolja 2018

Matjaž Stopinšek

O Matjažu

Solo petje je začel študirati leta 1991 na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru v razredu prof. Brede Janko. Študij je nadaljeval na Univerzi za glasbo in upadabljajočo umetnost v Gradcu v razredih prof. Wolfganga Gameritha in prof. Annemarie Zeller (solopetje), prof. Gerharda Zellerja (samospev), prof. Karlheinza Donauerja(oratorij) in prof. Horsta Zandra (opera in opereta).

Januarja 2003 je z odliko končal podiplomski študij, smer samospev in oratorij, za kar je prejel nagrado univerze in že med študijskim časom sodeloval z Mestnim gledališčem Leoben, Združenjem glasbenikov avstrijske Štajerske, itd.

Redno sodeluje z slovenskima opernima hišama SNG Opera in balet Ljubljana in SNG Maribor, kjer je upodobil mnoge operne in operetne vloge, bil je Pinkerton (»Madama Butterfly«), Franz Waldung (»Renske nimfe«, vlogo, ki jo je upodobil tudi v Festspielhaus St. Pölten v Avstriji in v opernih hišah v Winterthuru v Švici in Boznu na južnem Tirolskem), Don Narciso (»Turek v Italiji«),Caramello (»Noč v Benetkah«) Florindo (»Zvedave ženske«), Don José (»Carmen«), Alfredo (»Traviata«), Ferrando (»Cosi van tutte«), Janez (»Zlatorog«), Eisenstein (»Netopir«), Edwin (»Kneginja čardaša«), Danilo (»Vesela vdova«), Wether (»Werther«), Franjo (»Gorenjski slavček«), Blaž (»Brata«),…. 

Redno sodeluje tudi z gledališčem Bühne Baden in Festivalom Lehar v Bad Ischlu v opernih in operetnih vlogah kot na primer: Prinz Sou Chong (»Dežela smehljaja«), Faust (»Faust«), Barinkay (»Cigan baron«), Baron Kronthal (»Divji strelec«), Jonel Bolescu (»Ciganska ljubezen«), Zarewitsch (»Zarjevič«), Herzog von Urbino (»Noč v Benetkah«), Georg Dumenil (»Operni ples«), Sultan Sulejman (»1001 noč«), Don Basilio (»Figarova svatba«), Grof René d'Etrades (»Madame Pompadour«), Raoul Severac (»Ženska, ki ve, kaj hoče«), Symon Rymanowics (»Revni študent«), Florestan (»Fidelio«), Karel van Lysseweghe (»Ločena ženska«),....

Upodobil je vlogo Ivana v prvi zgodovinski operi Benjamina Ipavca (»Teharski plemiči«) v SLG Celje v sodelovanju s Hišo kulture Celje ter Mirandinega očeta (»Nežni velikan«) Stephena McNeffa v produkciji Slovenskega komornega glasbenega gledališča. V svojem prvem sodelovanju v muzikalih je upodobil vlogo Maxa Detweilerja (»Moje pesmi moje sanje«).V novi slovenski romantični operi »Deseti brat« skladatelja Aleša Makovca je upodobil Marijana, graščaka s Poleska in v produkciji ZKŠT Žalec je sodeloval kot skladatelj Branko Mirnik v opereti Radovana Gobca »Hmeljska princesa«.

Kot solist je sodeloval pri izvedbi mnogih vokalno-inštrumentalnih del v Avstriji, Italiji, na Hrvaškem, Siriji, na Madžarskem in Sloveniji: Carmina Burana (C. Orff), Messiah (G.F.Händel), Jahreszeiten (J. Haydn), Magnificat (J. S. Bach), Requiem (W. A. Mozart), Te deum (A. Bruckner), Golgota (F. Martin) ... , kakor tudi večerov samospevov skladateljev različnih glasbenih obdobij (Schubert, Brahms, Schumann, Strauss, Debussy, Vilhar,Krek, Šivic, Vremšak, Lipovšek … ).

Leta 2010 je debitiral z Münchenskimi simfoniki v Münchnu, kjer je izvajal dela italijanskih skladateljev. Na njihovo ponovno povabilo leta 2013 je pod taktirko dirigenta Kena Davida Masura izvajal program z deli Giuseppe Verdija v Filharmoniji am Gasteig. Leta 2017 se je na povabilo orkestra Salute to Vienna pričelo redno sodelovanje izvedb novoletnih koncertov v Združenih državah Amerike v znamenitih koncertnih dvoranah kot so Boston Symphony Hall, Veterans Memorial Auditorium v Providence, Adrienne Arsht Center for the Performing Arts v Miamiju, Kravis Center for the Performing Arts v West Palm Beachu,...

V letu 2019 bo sodeloval kot Jason pri izvedbi opere (»Medeja«) Luigija Cherubinija v Umetniški dvorani v Linzu, kot Grof Stanislaus v opereti (»Ptičar«) in kot Belmonte v Mozartovem (»Begu iz Seraja«) v Bühne Baden.

matjaz-stopinsek-4_1000.jpg
bottom of page