top of page

Acerca de

Nagrada Sama Smerkolja 2009

Robert Vrčon

O Robertu

Dne 16.10.2009 je strokovna komisija v sestavi Franci Rizmal, predsednik, Simon Robinson in Jelena Boljubaš za prejemnika strokovne nagrade "Sama Smerkolja" za leto 2009 potrdila ROBERTA VRČONA, ki je nagrado prejel v soboto, 28.11.2009 pred premiero oper Gledališki direktor in Ženitna pogodba.

Robert Vrčon je študiral na oddelku za solopetje na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kjer je leta 1990 študij zaključil. V letih 1992 in 1993 se je pevsko izpopolnjeval pri prof. Leopoldu Spitzerju na Dunajuin nato še pri znani slovenski sopranistki Kseniji Vidali.
 

V ljubljanski Operi je najprej nastopal kot gost, leta 1996 pa je bil angažiran kot solisti in začel prevzemati najzahtevnejše baritonske vloge. Med več kot 40 vlogami ga poslušamo kot Escamilla, Zuniga in Moralesa v Carmen, Tomskega v Pikovi dami, Maurizia v Štirih grobijanih, Pinga v Turandot, Johna Sorela v Konzulu, Don Pizzara v Fideliu, Schaunarda in Marcela v La Boheme, Golauda v Pellesasu in Melisandi, Renata v Plesu v maskah, Scharplessa v Madame Butterfly, Almavivo v Figarovi svatbi, naslovno vlogo v Don Giovanniju, Germonta v Traviati, Smirnova v Medvedu, Vladijirja v Knezu Igorju, Lescauta v Manon Lescaut. V vodilnih vlogah je nastopal tudi v operetah Vesela vdova (Danilo), Netopir (dr. Falke), Kneginja čardasa (Feri), posebej pa se je posvečal tudi operam slovenskih skladateljev. Najprej je bil Niko v Ekvinokciju Marjana Kozine, nato Jon v krstni uprizoritvi Medeje Janija Goloba, Cezar v Kleopatri Danila Švare, Berač v Poslednji straži Rista Savina ob 150-letnici skladateljevega rojstva v Žalcu ter Študent-Zdravnik v krstni uprizoritvi komorne opere Pierrot in Pierrette Tomaža Sveteta. Tako v tej operi, ki je nastala v produkciji Slovenskega komornega glasbenega gledališča, je s tem gledališčem sodeloval že prej z vlogama Benvenuta Toccatta v Offenbachovem Čudezu v Kropi ter Direktorja muzeja v Streul-Handlovem Fantomu v Handlovi hiši.
 

Baritonist Robert Vrčon je od leta 1994 prisoten tudi na koncertnih odrih in pri tem sodeluje z različnimi orkestri (Slovenska filharmonija, Slovenicum, Orkester Opere in baleta Maribor, Orkester Opere in baleta Ljubljana, Simfoniki RTV Slovenija ter drugimi slovenskimi orkestri) ter Slovenskim komornim zborom, kot tudi z občasnimi skupinami. Sodeluje tudi s Teatrom mobile in Festivalom Sajeta. V okviru Vokalnega abonmaja Slovenske filharmonije je imel še samostojni recital samospevov.

Baritonist Robert Vrčon spada med vodilne pevce ljubljanske operne hise, ki je pomembno prispeval tudi k popularizaciji komorne operne umetnosti s svojim izjemno kakovostnim umetniškim znanjem in prizadevnostjo ter pevsko in igralsko prepričljivostjo za izdelavo pevskih vlog na najvišji ravni. Zato mu upravičeno pripada čast dobitnika nagrade Sama Smerkolja, ki jo podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče.

robert-vrcon.jpg
bottom of page