top of page

Acerca de

Član

Tomaž Svete

O Tomažu

Tomaž Svete je na Dunaju in v Mariboru živeči in delujoči slovenski skladatelj in profesor na glasbenem oddelku Pedagoške fakultete v Mariboru. Je vodilni slovenski ustvarjalec na področju operne glasbe, ki je do sedaj na tem področju ustvaril že impresiven glasbeni opus.

 

O tehtnosti in pomembnosti njegovega glasbenega ustvarjanja na področju opere v mednarodnih merilih pričajo nagrade, ki jih je za svoje opere prejel v tujini: Theodor-Körner-Preis za opero Ugrabitev z Laudaškega jezera, Dunaj (1992), prva nagrada za opero Kriton na mednarodnem tekmovanju opernih kompozicij Johann-Joseph Fux Opernkompositionswettbewerb, Graz (2000) in druge nagrade. Prav tako je dobitnik Glazerjeve listine in Kozinove nagrade (2016). V zimskem semestru 1999 je deloval kot gostujoči Fulbright profesor za kompozicijo na Univerzi V Hartfordu, ZDA.

 

Doslej napisane opere: Kralj Malhus , Ugrabitev z Laudaškega jezera, Kriton, Pesnik in upornik, Pierrot in Pierrette, Granatno jabolko, Apologija in Antigona (po Smoletu, libreto: Jurij Souček, Junak našega časa, Ada. Za Slovensko komorno glasbeno gledališče je napisal že tri opere: Pierrot in Pierette, Junak našega časa ter Ada.

toma___svete.jpg
bottom of page