top of page

Acerca de

Predsednica SKGG

Katja Konvalinka

O Katji

Predsednica SKGG  je na ljubljanski Akademiji za glasbo leta  1999  diplomirala  iz klavirja, leto kasneje pa še iz solopetja. študij je nadaljevala na  Visoki  šoli za glasbo v Gradcu, kjer je leta 2004 z odliko magistrirala iz opernega in 2006 prav tako z odliko iz koncertnega petja. Leta 2009 je končala specializacijo na AG pri sopranistki Vlatki Oršanić. Leta 2018 ji je Univerza v Ljubljani podelila Priznanje umetniškega dela.

Pela je v opernih hišah v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem. V SNG Opera in balet Ljubljana je bila Ana Frank (Frid - Dnevnik Ane Frank; koprodukcija SNG in SKGG), Fanny (Rossini - La cambiale di matrimonio), Frasquita (Bizet - Carmen), Pedro (Massenet - Don Kihot), Anna (Verdi - Nabucco) in princesa Ninetta (Prokofjev - Zaljubljen v tri oranže). Pela je Zerlino (Mozart - Don Giovanni) na festivalu Splitsko ljeto ter Marinko (Smetana -Prodana nevesta) v Mestnem gledališču Leoben v Avstriji. V Leobnu je pela še vlogi Gretchen (Lortzing - Divji lovec) in Hortense (Heuberger - Operni ples). V gledališču Theater im Palais v Gradcu pa je nastopila v več Mozartovih operah (Zerlina - Don Giovanni, Despina - Cosi fan tutte, Servilia - La clemenza di Tito). V SNG Maribor je pela Prvo damo v Mozartovi Čarobni piščali ter Frasquito v Carmen. Bila je Primadona v komorni operi Mnemosyne (G. Strniša / I. Lovrić); Irena v Kobetovi operi Pod svobodnim soncem in Manica v Makovčevi operi Deseti brat. 

V produkcijah Slovenskega komornega glasbenega gledališča je bila Bastienne v Mozartovi enodejanki Bastien in Bastienne, Lucy v Menottijevem Telefonu, Estelle v Gluckovem Ogoljufanem sodniku, Rdeča kapica v Cuievi istoimenski operi ter Vitez Armidoro v Piccinnijevi operi La Cecchina ali Nikogaršnja hči, Laetitia v Menottijevi operi Zmikavt in stara devica, Serpina v Režijski vaji za opero Gospodovalna služkinja,  Ana Frank, Angela v Mihelčičevem Božjem delcu,Ada v Svetetovi istoimenski operi, Gospa P. v Nymanovi operi Mož, ki je imel ženo za klobuk in Pevka v Ex/odusu radosti.

Koncertno je pela z Orkestrom slovenske fiharmonije (Rutter - Magnificat, Mahler: Das klagende Lied, Novak: Figaro), z orkestrom RTV Slovenija (Bach: Johannespassion), v Mahlerjevi  2. simfoniji, Božičnem oratoriju C. Saint -Saënsa, v Pergolesijevi Stabat mater, kantati Anna Ahmatova Tine Mauko in v več Mozartovih mašah, celovečerne recitale samospevov pa je imela po Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji, Srbiji, Italiji, Indiji in Nepalu. Petje poučuje na Glasbeni šoli Ljubljana Vič - Rudnik.

English:
Katja Konvalinka studied piano and singing in Ljubljana Slovenia followed by further study in Graz, Austria. She received her doctorate from the Unicersity in Ljubljana in 2018. She first performed in Mozart's operas in Theater im Palais Graz (as Despina - Cosi fan tutte, Zerlina - Don Giovanni, Servilia - La Clemenza di Tito, First Lady - Die Zauberflöte). She also appeared at the Municipal Theatre in Leoben as Mary (The  Bartered Bride), Gretchen (Der Wildschütz), Hortense (Der Opernball). She made her debut at the Ljubljana Opera in 2006 in the role of Princess Ninetta (Love for Three Oranges) and sang among others The Diary of Anne Frank (Grigori Frid), Fanny (Rossini - La cambiale di matrimonio). At Split Summer Festival in Croatia she sang Zerlina (Don Giovanni) and has also sung in Opera Maribor. She is artistic Director of Slovenian Chamber Music Thatre having sung many roles with them including Manotti's The Telephone and The Old Maid and the Thief and Nyman's The Man who mistook his Wife for a Hat. She has championed the works of Slovenian composers such as Tomaž Svete (Ada, Hero of our time), Pavel Mihelčič (The God's Particle), Bojana Šaljič Podešva (Iden), Aleš Makovac (The Tenth Brother), Tom Kobe (Under the free Sun) and Gregor Strniša (Mnemosyne).

http://www.delo.si/kultura/oder/piccinnijeva-komicna-opera-v-sodobni-preobleki.html 

http://www.dnevnik.si/kultura/narediti-otrokom-prijazen-dogodek

http://www.dnevnik.si/kultura/ob-boku-najboljsih

http://novice.najdi.si/predogled/novica/3dc7249c641a7f0c4a385020a0275c21/Dnevnik-si/Kultura/Dopolnilo-velikim-opernim-produkcijam

https://www.vecer.com/opera-in-nevladniki-se-ne-izkljucujejo-6563638

katja-konvalinka-skgg.jpg
bottom of page