top of page

Acerca de

Član

Simon Robinson

O Simonu

Rodil se je v Liverpoolu v Angliji. Po diplomi na Univerzi v Surreyju in na Kraljevi akademiji za glasbo leta 1978 (na Univerzi v Surreyju je leta 1992 pridobil naziv magister umetnosti) je postal dirigent in korepetitor, leto pozneje pa stalni dirigent Opere in baleta SNG Maribor. Od takrat je dirigiral številne opere, operete, muzikale in balete. 

Posnel je vrsto plošč za zbirko Slovenska glasbena dediščina. Deluje tudi kot izredni profesor za dirigiranje na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru in za glasbeno literaturo na Akademiji za glasbo v Ljubljani.


 

Leta 1983 je prejel nagrado na mednarodnem tekmovanju dirigentov v Leedsu in pričel niz gostovanj v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Franciji, na Hrvaškem, v Srbiji in Britaniji. Redno sodeluje s Slovensko filharmonijo, dirigira Simfonikom RTV Slovenija in Hrvaškemu vojaškemu simfoničnemu orkestru ter vodi Akademski pevski zbor Maribor. Bil je gostujoči dirigent Beograjske filharmonije in je dirigiral orkestrom, kot so Collegium musicum iz Guildforda, simfonični orkestri univerze iz Surreyja, Kraljeve akademije za glasbo iz Londona in iz Cambridgea, Kraljevi filharmonični orkester iz Liverpoola, Angleška narodna opera iz Leedsa, Praški radijski orkester idr. 

Z Akademskim pevskim zborom Maribor je uspešno gostoval po Evropi, na 15. državnem tekmovanju Naša pesem leta 1997 v Mariboru pa je zbor pod njegovim vodstvom prejel zlato plaketo Maribora. Poleg nagrade mednarodnega dirigentskega tekmovanja leta 1983 v Leedsu je prejel tudi rektorjevo nagrado Univerze v Mariboru (leta 1997) in Glazerjevo nagrado. Simon Robinson je predsednik Slovensko-britanskega društva in predstavnik za britanske zadeve za severno-vzhodno Slovenijo pri britanskem veleposlaništvu. Leta 2006 je dobil visoko odlikovanje angleške kraljice - Order of British Empire.

simon-robinson.jpg
bottom of page