1 2 3
 

REŽIJSKA VAJA ZA OPERO GOSPODOVALNA SLUŽKINJA/
REHEARSAL FOR THE OPERA LA SERVA PADRONA


Foto: Darja Štravs Tisu

Glasba: Giovanni Battista Pergolesi

Libreto: Gennarantonio Federico

Scenarij in režija: Nana Milčinski

Kostumografija: Maja Možic

Svetovalka za scenografijo: Tatjana Oblak Milčinski

Napovedovalec: Predrag Lalič

Priprava zvočnih posnetkov: Matjaž Moraus Zdešar

Oblikovanje zvoka in luči: Anže Kreč, Gregor Fidej, Aleksandar Dimić

Pomoč pri izdelavi scene: Dušan Polegek

Oblikovanje tiskovin: Ana Glinšek

Organizacija: Katja Konvalinka, Silvija Bašnec

 

 

NASTOPAJO:

Sopranistka/Serpina: Katja Konvalinka

Tenorist/Uberto: Klemen Torkar

Dirigent/pianist: Jože Šalej

Režiserka: Nana Milčinski

 

Koprodukcija: Slovensko komorno glasbeno gledališče/Festival Velenje/Zavod Morpheus

Sodelovanje: Mini Teater Ljubljana

Donator: SNG Opera in balet Ljubljana

Projekt je podprla: Mestna občina Velenje

 

Premiera: 21. maja 2015 ob 19.30 v Domu kulture Velenje

 

 

Glasbeno-gledališka uprizoritev z naslovom Režijska vaja za opero Gospodovalna služkinja je zamišljena kot izobraževalna predstava za mladino (in odrasle), v kateri na komičen način prikažemo, kako nastaja sodobna operna predstava. Okvir dramske zgodbe je konflikt med opernima pevcema, ki sta pristaša realističnega psihološkega dramskega gledališča in sta se prvič znašla v sodobnem gledališkem konceptu, režiserko, ki skuša pevca pripraviti do performativnega nastopa, in dirigentom, ki zastopa diktat glasbe. Poigravamo se s stereotipnimi vlogami vseh teh oseb in jih prepletamo z vlogami v Pergolesijevi operi Gospodovalna služkinja. Gledalce opozarjamo, da je vsakršna podobnost z resničnimi osebami, kraji in dogodki zgolj naključje in plod gledalčeve domišljije.

 

Gospodovalna služkinja (La serva padrona) je kratka komična opera v dveh dejanjih, ki jo je italijanski skladatelj Giovanni Battista Pergolesi napisal leta 1733. Muzikologi jo opisujejo kot genialno glasbeno komedijo s prepričljivo karakterizacijo in visokim melodičnim čarom. Sodi v zvrst intermezzov. Intermezzi so kratke komične opere, ki so jih igrali med odmori predstav opere seria in so bili izjemno priljubljeni v 18. stoletju. So tehtna, zaokrožena glasbeno-scenska dela, ki trajajo približno eno uro. Mišljeni so bili kot dramatični kontrast resni operni vsebini daljše opere. Ob krstni uprizoritvi v Neaplju je Gospodovalna služkinja doživela izjemen uspeh, ki je bil neprimerljivo večji od uspeha resne opere, ob kateri je bil uprizorjen. Potujoče skupine so jo uprizarjale po vsej Evropi, izvedba v Parizu leta 1752 pa je spodbudila nastanek francoske opéra comique. Sčasoma se je izkazalo, da Gospodovalna služkinja presega zvrst intermezza in začeli so jo uprizarjati kot samostojno operno delo. Je tudi skladateljeva najuspešnejša opera.

 

 

Giovanni Battista Draghi, znan kot  Giovanni Battista Pergolesi (1710 –1736) je bil italijanski skladatelj, violinist in organist. Rodil se je v kraju Iesi (današnja provinca Ancona) in si pridobil vzdevek Pergolesi (človek, čigar rod izhaja iz Pergole). Glasbo je študiral v Neaplju, kjer se je v 18. stoletju izoblikovala komična opera (opera buffa), Pergolesi pa je eden njenih najpomembnejših skladateljev. Večino svojega kratkega življenja je bil v službi aristokratskih mecenov Colonna di Stigliano in Maddaloni Carafa. Napisal je štiri celovečerne opere: Il prigionier superbo (ki je vseboval intermezzo La serva padrona), Lo frate 'nnamorato, L'Olimpiade in Il Flaminio. Napisal je več intermezzov, pristnost mnogih njegovih del pa je vprašljiva. Skladal je tudi cerkveno glasbo in je pomembno vplival na njen razvoj: Maša v F-duru, Magnificat v C-duru in najbolj znano delo Stabat mater za sopran, alt, godalni orkester in basso continuo. Napisal je tudi mnogo instrumentalnih del, od katerih sta najbolj znani violinska sonata in violinski koncert. Pergolesi je umrl pri šestindvajsetih letih za tuberkulozo.

Seznam predstav:
21. 05. 2015: Premiera ob 19.30, Dom kulture Velenje 
03. 06. 2015 ob 19.30, Grajska dvorana Mini Teatra na Ljubljanskem gradu; vstopnice na voljo uro pred predstavo (10, 7 EUR) 
08. 06. 2015 ob 12.00, Dom kulture Velenje 
11. 11. 2015 ob 10.30 in 12.20, Dom kulture Velenje
12. 11. 2015 ob 10.30, Dom kulture Velenje
16. 11. 2105 ob 10.00 in 12.00, Gimnazija Celje 
01. 12. 2015, ob 19.30 Grajska dvorana Mini Teatra na Ljubljanskem gradu
05. 12. 2015 ob 19.00, Festival Stična 
12. 02. 2016 ob 19.30 Gledališče Toneta Čufarja Jesenice 
18. 04. 2016 ob 19.00 Kosovelov dom Sežana 

 
Vse pravice pridrane © 2016 | Oblikovanje martinrotovnik.com